28 septembrie 2018 Publicat de admin

Zona Dumbrăvița

Dumbrăvița (denumire veche, înainte de 1924 Sântești, în maghiară Újszentes, în germană Neussentesch, în sârbă Opština Dumbravica) este o comună în județul TimișBanatRomânia, formată numai din satul de reședință cu același nume. Potrivit unui studiu de specialitate elaborat în 2013 de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăvița este cea mai dezvoltată și bogată localitate din România.

Datorită dezvoltării fulminante din ultimii ani localitatea s-a alipit teritorial de Municipiul Timișoara.

Istorie:

Prima atestare documentară a Dumbrăviței datează din 1891, anul în care localitatea a fost înființată. Întemeierea ei s-a făcut de către guvernul maghiar, care a dispus defrișarea unei suprafețe din pădurea care înconjura Timișoara, pentru a integra noua localitate. Alte atestări au existat și în monografia lui Bodor Antal din 1907, în ziarul local al orașului Szentes din perioada 1889 septembrie-1890 aprilie și documente aflate în arhiva județeană Csongrad (Ungaria).

La 1897 a fost construită, cu banii statului, biserica reformată. Românii au început să se așeze la Dumbrăvița în număr mai mare după unirea Banatului cu România. Astfel, în 1921-1922 s-au așezat la Dumbrăvița câteva familii originare din Rusikoselo și Toracul Mare, din Banatul sârbesc și alte câteva din Comloșu Mare. La 1927 au fost împroprietărite alte 42 de familii de români. În același an a fost înființată parohia ortodoxă.

În 1964 numele localității a fost schimbat din Ujszentes în numele actual „Dumbrăvița”. Localitatea a beneficiat de fenomenul de exurbanizare, prin care populația din Timișoara s-a așezat aici. Procesul s-a intensificat după anul 2000, fiind la baza unei creșteri urbanistice exponențiale. Astfel, în mai puțin de 10 ani, numărul de locuitori a crescut o dată și jumătate, cu perspective ulterioare de creștere.

Cadrul fizio-geografic:

Localitatea Dumbrăvița este așezată într-o zonă de câmpie, cu altitudini în medie de 95,0 m.

Terenul este constituit din materiale foarte diverse: argile, prafuri, nisipuri, pietrișuri, loessuri, piemontane, depozite loessiare provenite din măcinarea dealurilor piemontane estice spălate de ape. Principalele tipuri de sol întâlnite sunt: brun roșcat de pădure, cernoziom, argiluvisoluri, favorizând agricultura intensivă.

Apa freatică este prezentă în straturile nisipoase și în cele argiloase de grosime mai mare. Pâraiele Behela și Beregsău sunt cursurile de apă de suprafață ce curg pe teritoriul comunei.

Studiile geotehnice efectuate au etalat următoarele condiții de fundare:

– teren bun de fundare h min-1,5 m;

– presiunea admisă p.a.-1,5 kgf/cm pătrați;

– apa freatică are nivelul între 2,9-3,0 m.

Clima:

Clima este continental moderată de tranziție, cu influențe mediteraneene.

Temperaturile medii anuale sunt de 10-11 grade celsius. Temperaturile medii anuale în ianuarie sunt de –1 grad celsius și în iulie de 22-25 grade.

Cantitatea de precipitații multianuale este de 600 mm. Perioada martie-septembrie prezintă umiditate atmosferi scăzută, valorile variind între 62 % (iulie)-66,6%(aprilie). Zilele cu soare reprezintă cca 75% din totalul zilelor.

Vântul de nord are frecvența cea mai ridicată, urmat de vântul de nord – est.

Iernile blânde, fără viscole și verile calde avatajează zona, oferind condiții optime pentru agricultura timpurie.

Populație:

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dumbrăvița se ridică la 7.522 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.693 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (76,07%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (14,05%) și germani(1,16%). Pentru 6,37% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși(67,34%), dar există și minorități de romano-catolici (10,5%), reformați (7,25%), penticostali (1,78%), greco-catolici (1,75%) și baptiști (1,62%). Pentru 6,99% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională. Numeroși indicatori arată faptul că localitatea a depășit recent 10.000 de locuitori, ceea ce face ca statisticile să fie relative.

 

Agentia imobiliara ImoPuls – Toate anunturile imobiliare din zona Exterior Nord

Apartamente de vanzare

Apartamente de inchiriat

Case/vile de vanzare

Case/vile de inchiriat

Acest articol a fost scris de admin

Știri asemănătoare

Istoria Timișoarei

Timișoara are o istorie îndelungată care începe cu antice așezări umane pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului XII. Cetatea a trecut pri...

mai multe detalii
Zona Fratelia

Se crede ca Fratelia ar putea fi cel mai batran cartier al Timisoarei, daca este sa ne luam dupa descoperirile facute in zona, si anume niste vestigii ale unor asezari omenesti datate cu peste 6000 de ani in urma....

mai multe detalii
Zona Șagului

Șagului este un cartier amplasat în partea de sud a Timișoarei, pe șoseaua care leagă orașul de satul învecinat, Șag. Calea Șagului este considerat primul cartier de blocuri al orașului, creat pentru...

mai multe detalii