26 septembrie 2018 Publicat de admin

Pasajul Solventul bate pasul pe loc, dar primarul Robu spune ca-l avem in doi ani: In 2020 il avem realizat

Vom avea pasaj subteran în zona Solventul, chiar dacă proiectul demarat de primărie bate pasul pe loc. O spune Nicolae Robu, care dă asigurări că municipalitatea e în linie dreaptă cu proiectul, în măsura în care merg lucrurile în România. Sunt probleme în continuare cu terenul, dar până în 2020 vom avea pasajul realizat, spune edilul-șef.

Unul dintre marile proiecte ale Primăriei Timișoara despre care nu se mai aude nimic de ceva vreme este Pasajul Solventul. Municipalitatea nu are însă tot terenul în zonă pentru a se putea apuca de treabă. În urmă cu un an, primarul anunța că s-ar fi înțeles cu proprietarul și problema era pe cale să fie rezolvată.

„O parte din teren nu e al Primăriei Timișoara, ci al proprietarului privat al ceea ce numim domeniul Solventul. Ne-am înțeles cu proprietarul, dar pentru ca acesta să ne poată permite să intrăm pe terenul său, ar trebui ca el să fie liber de sarcini. Sunt niște clădiri care sunt sub ipoteca statului român, dar, de facto, ele nu sunt, Dumnezeu știe de câți ani (…) Ministerul Finanțelor trebuie să rezolve problema”, spunea Robu.

În ianuarie 2018, tot edilul-șef anunța că s-a rezolvat problema unor clădiri care de fapt nu există, dar pe care ministerul avea pus sechestru. Urma să fie finalizat studiul de fezabilitate și să se treacă la următorul pas.

„Se finalizează studiul de fezabilitate, care este aproape gata, se aprobă în CL, apoi se da undă verde pentru proiectul tehnic. Probabil că nu vom reuși să începem pe teren în 2018. Unele lucrări s-ar putea face până la sfârșitul anului, dar nu contăm pe asta (…) Mergem pe bani de la bugetul local, este un proiect vital pentru orașul nostru și nu mai întârziem. Dacă ne vin cumva bani europeni, putem comuta, nu e nicio problemă”, explica Nicolae Robu în ianuarie 2018.

Au trecut nouă luni de atunci și nu s-a schimbat nimic. Proiectul bate pasul pe loc pentru că, susține edilul, încă nu a fost rezolvată problema de proprietate. Adică nu s-a avansat deloc, dar primarul vrea să-i asigure pe timișoreni că primăria n-a uitat de Pasajul Solventul.

„Vreau să-i asigur pe toți că proiectul Solventul este de maximă importanță pentru noi. Acel pasaj nu a putut fi făcut până acum pentru un singur motiv: nu avem proprietatea asupra terenului și nici acum nu este, din punct de vedere formal, birocratic, totul rezolvat. Dar în curând va fi rezolvat. Noi ne dorim cât mai repede și, de îndată ce vom avea rezolvată această problemă, cu proprietatea asupra terenului, vom recepționa studiul de fezabilitate, vom da drumul la proiectul tehnic cu detalii de execuție și apoi vom licita execuția și în doi ani, maximum, va trebui să avem, asta înseamnă în 2020, să avem Pasajul Solventul realizat”, a precizat primarul Timișoarei.

Edilul-șef nu a știut să spună cu exactitate care sunt problemele cu terenul, dar susține că „trebuie făcute modificări cadastrale, o diviziune, totul este în derulare”.

„Trebuie făcută divizarea corespunzătoare, o mulțime de… nu știu toate detaliile. Suntem pe linie dreaptă, numai că e nevoie de timp, că așa merg lucrurile în România, nimic nu poți face operativ (…) Proprietarul (n.r. trebuie să facă măsurători), normal. S-a rezolvat în ianuarie în sensul că s-a ridicat acel sechestru, că proprietarul s-a declarat de acord, dar nu aș vrea să greșesc și să intru în detalii. Să reținem doar că nu ne vom mai bloca, numai că, din păcate, încă mai e nevoie de timp. Studiul de fezabilitate va trece foarte repede, pentru că proiectanții au avut în vedere această ipoteză de lucru, că vom rezolva problema terenului. Ei au lucrat și în alte ipoteze, evident. Eu estimez că în 2019 vor începe lucrările și o să facem tot ce ne stă în putință ca până la sfârșitul lui 2020 să le și finalizăm!”, a explicat Robu.

În ianuarie 2017, tot primarul ne anunța că proprietarul platformei Solventul va dona primăriei un teren de două hectare pentru realizarea proiectului. După rezolvarea problemelor cu proprietatea, consilierii locali vor trebui să adopte studiul de fezabilitate, după care se va face proiectul tehnic și licitația pentru execuție, proceduri consumatoare de timp. Cu toate asta, Robu speră că până la sfârșitul lui 2020 vom circula prin pasaj. Și nu este prima dată când susține acest lucru. Banii pentru construirea trecerii subterane din zona Solventul ar urma să vină de la consiliul local. În urmă cu patru ani, viitorul Pasaj Solventul era estimat la aproape 28 de milioane de euro.

Pasajul Solventul a fost anunțat încă din anul 2012, în zonă urmând să fie construit și un pod peste Bega. Dacă este să ne luăm după spusele primarului, prin pasajul subteran ar urma să fie ori două benzi ori trei benzi ori patru benzi pe sens, iar pe mijloc să fie amenajate linii de tramvai. Declarațiile primarului sunt diferite, dar se va lămuri și acest aspect după adoptarea studiului de fezabilitate. În zona Gării de Nord ar urma să fie amenajat un sens giratoriu care să aibă și o ieșire spre gară, linia de tramvai care va trece prin pasaj urmând să fie racordată cu cea existentă.

Sursa: tion.ro

Acest articol a fost scris de admin

Știri asemănătoare

Președintele a anunțat că România intră în carantină tota...

Va trebui ca persoanele de peste 65 de ani, cele mai expuse riscului, să stea cu timpul în casă. Cei aflați în izolare sau în carantină vor fi supravegheați prin mijloace electronice. Inclusiv armata va put...

mai multe detalii
Viața sub ordonanță militară: nu mai poți ieși la mall, d...

Circulația persoanelor neafectate de coronavirus este mult limitată, iar a celor aflate în izolare sau carantină este insistent restricționată. În contextul în care România a intrat, săptămâna trecut...

mai multe detalii
Piața rezidențială din orașul Timișoara

Iei în considerare achiziția unei locuințe în capitala Banatului – cea de-a treia piață rezidențială a țării, din punctul de vedere al prețurilor? Pune-te la curent cu evoluția imobiliarelor pe plan l...

mai multe detalii